Hur sköter man sin sidenslöja?

Om du tar väl hand om din sidenslöja håller den sig i samma skick och du kan njuta av den i många många år.

Handtvätt

Tvätta slöjan i ljummet vatten med tvättmedel avsett för silkestyg. Skölj noggrant! Tillsätt gärna lite lite sköljmedel i sköljvattnet.

Maskintvätt

Mina slöjor är alla tvättade i maskin på ullprogrammet utan centrifugering. Det gör jag för att vara säker på att få bort all överskottsfärg som inte fäst på tyget. Däremot rekommenderar jag handtvätt för att tyget inte ska slitas i onödan. Tillsätt gärna lite lite sköljmedel i sköljvattnet.

Fläckar på sidenslöjan

Jag har ännu inte behövt ta bort några svåra fläckar från någon sidenslöja så här har jag än så länge inga råd att ge.

Torkning

När min slöja har tvättats och ska torka hänger jag den bara över en tvättlina. På sommaren hänger jag den helst utomhus där den får torka i vinden och sedan luktar den så gott! Men häng aldrig ett färgat sidentyg i direkt solljus eftersom färgerna då kan blekas.

Stryka slöjan

Bästa resultatet får man om man stryker slöjan med ett ångstrykjärn. Man kan även torktumla den försiktigt tillsammans med en fuktig handduk eller helt enkelt hänga upp den slätt i badrummet när man duschar så gör fukten att den blir slät. Det fungerar bäst om slöjan bara är lite skrynklig.

Läs mer i min artikel “Få sidenslöjan skrynkelfri

Äntligen dags att använda slöjan!

Var försiktig så att det inte hamnar hårspray eller parfym på din sidenslöja eftersom det kan skada tyget.

Texten är copyrightskyddad och får inte kopieras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + 16 =