Oum Kalthoum – Stjärnan från Öster (Star of the East/Kawkab al-Sharq)

Oum Kalthoum är en legendarisk egyptisk sångerska, låtskrivare och skådespelare som blev känd på 1920-talet i Mellanöstern. Hon tolkade låtar med passion, djup och finess som trollband publiken i timmar. Hon var mycket populär i över 50 år och hennes låtar spelas fortfarande på många arabisktalande radiostationer. Hon föddes år 1904 och dog år 1975.

Oum Kalthoum är hennes artistnamn och betyder ”Moder Kalthoum” som var namnet på en av profeten Muhammeds döttrar. Oum Kalthoums namn transkriberas på många olika sätt i det romerska alfabetet, t ex som Um Kulthum, Om Kalsoum, Umm Kulthoum, Om Kalthoum, Umm Kalsum, Oum Kalthum, Oum Kolthoum, Oum Kaltsoum.

Än idag är Oum Kalthoum känd som Egyptens största kvinnliga sångerska.i arabisk musikhistoria. Hon är en av fyra sångare som har uppnått legendarisk status i egyptisk musik. De andra är Farid al-Atrache, Mohammed Abdel Wahab och Abdel Halim Hafez.

Magdans och Oum Kalthoum

Det är populärt bland många magdansöser att med sin dans försöka tolka Oum Kalthoums musik. Läs mer i inlägget Magdans och Oum Kalthoum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 12 =